'); ?> '); ?>

Terápiás, mélyszöveti, sport masszázs kezelések és nyújtások

 

Milyen problémákban segíthet terápiás masszázs:

 • krónikus vagy akut lágyszöveti fájdalom
 • húzódások (izom vagy ín sérülése) és rándulások (szalag sérülése)
 • izületi fájdalmak
 • nyak- és vállfájdalom
 • nyak- és vállmerevség
 • Whiplash
 • porckorongsérv
 • isiász
 • fejfájás, migrén
 • tinnitusz
 • Temporo-mandibuláris ízület (TMJ) diszfunkciója
 • tenisz,- golfkönyök

Click to scroll

Krónikus fájdalom kezelése masszázzsal

A krónikus fájdalom összetett és többtényezős jelenség. A krónikus fájdalom állapotai gyakran összetettebbek, mint a szöveti károsodás. Az értékelés és a kezelés nemcsak az izmok fájdalmát, például a trigger pontokat és a fasciális összenövéseket veszi figyelembe, hanem az érzelmi és szociális tényezőket (stressz, szorongás, depresszió) is, amelyek szerepet játszhatnak a fájdalom kialakulásában. A terapeuta megvizsgálja a páciens korábbi kórtörténetét, sérüléseket, fájdalmakat,  kitapintja az izmok állapotát, és mozgás teszteket végez. A cél az, hogy a lehető legrövidebb idő alatt és a leghatékonyabb módon megszüntesse az illető fájdalmát és növelje mozgástartományát.

„Each technique ehances and reinforces the effects of the other”

„Mindrenegyes technika növeli és fokozza az összes többi hatását.”
Rachel Fairweather and Meghan Mari

A terápiás masszázs kezelés jellemzői

Holisztikus megközelítés, alapos felmérés a kezelés előtt és után, keleti és nyugati masszázs technikák alkalmazása: asztali shiatsu, myofascial release, trigger pont terápia, akupresszúrás pontok stimulálása,  sportnyújtás. A kezelések során a pácienssel való kommunikáció alapvető fontosságú csakúgy, mint a ” hallgató érintés” alkalmazása. A  páciens mindig ura a helyzetnek. Az izmok kezelésére nemcsak a test első és hátsó felén, hanem oldalfekvő helyzetben is sor kerül. A kezelés végén néhány nyújtási gyakorlat megtanítására kerül sor melyek a kezelés hatékonyságát segitik.

 

AMMA FUSION

A leghatékonyabb keleti masszázstechnikák, mint az akupresszúra, az asztali shiatsu és a tuina izgalmas keveréke. Mély kompressziós munka történik a törölközőn keresztül a hát egész terjedelmében, amely az egész testre hat, a Hólyag meridián akupunktúrás pontjain keresztül, amely közvetlenül kapcsolódik 12 szervhez. Gyengéd, de határozott mozdulatokkal a terapeuta a test középpontjából a végtagokba viszi az energiát. Bizonyos meridián pontokra nyomást gyakorolva feloldja a stagnáló energiát, és növeli az egészséget és a vitalitást. A terapeuta izomerő helyett a saját testsúlyát használja a nyomás kifejtésére. Ez az előkészítő technika segíti a testet ellazult állapotba hozni, mielőtt elkezdenénk a mélyebb szöveti munkát.

TECHNIKÁK A FASCIÁBAN TALÁLHATÓ BLOKKOK MEGSZÜNTETÉSÉRE (MFR)

Az MFR-technikák célja a fascia mobilitásának helyreállítása és a merevvé vált kötőszövetek felpuhítása. Ezek a technikák alkalmazhatók akut és krónikus fájdalmak, érzelmi traumák kezelésére. Ez a technika a bőrön történő húzást igényel, mivel a szöveteket lassan és gyengéden húzzuk, toljuk és nyújtjuk, ezért nem használunk olajat/viaszt. A fasciális korlátozások feloldása időbe telhet, ezért a terapeutától és a páciensétől is türelemre van szükség.

MI AZ A FASCIA?

A test fasciája kemény kötőszövet, amely összetart minket. A test minden egyes részét beburkolja. A fascia áthatja és körülveszi az összes szervet, izmot, csontot és idegrostot. A legkisebb idegnek is megvan a maga fascia burka, akárcsak a legnagyobb csontnak. A fascia egy egységes rendszer. A test bármelyik pontjáról bármelyik másik pontjára eljuthatunk anélkül, hogy valaha is elhagynánk a fasciát. Minden testrészt a fasciarendszer köti össze. A fascia végtelen hálót sző a test körül, amely mindent összeköt de el is választ mindent egymástól. Egyes  izomkötegek elválnak más izomkötegektől. A fascia összeköti, amit össze kell kötni, és elválasztja, amit külön kell tartani.

Mivel a fascia egy összekapcsolt rendszer, a rendszer egyik részében fellépő feszültség vagy feszülés máshol fájdalmat, mozgáshiányt okozhat.

 

 MÉLY SZÖVETI MASSZÁZS KEZELÉS AZ ALKAR HASZNÁLATÁVAL (POWER EFFLEURAGE)

Rendkívül hatékony és erőteljes technika mind a relaxációs, mind a klinikai masszázsban. A mélyszöveti munka Jing megközelítése azt eredményezi, hogy kevesebb erőfeszítéssel több hatást érhetünk el. A terapeuta a saját testsúlyát és  jó testmechanikát használ az izomerő helyett. Mélységet és nyomást tud elérni, hogy enyhítse a krónikus feszültséget és fájdalmat az izmokban és a szövetekben.

TRIGGER PONT TERÁPIA

A trigger pontok érzékeny pontok, megkeményedett csomók egy feszes izomkötegben. A terület vérellátása csökken, és méreganyagok halmozódhatnak fel. A pont nyomásra fájdalmas, és jellegzetes áttétes fájdalmat idézhet elő a test akár egy távolabbi részében is.

Például a csuklyáizomban lévő trigger pontok a fül körül áttétes fájdalmat, kérdőjel alakú fejfájást okozhatnak. Sok fejfájás nem a fejből ered, hanem a csuklyásizom, a Sternocleidomastoidu(SCM) vagy a Suboccipitalis izmok trigger pontjaiból.

 

A trigger pontokkal kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy az általunk tapasztalt fájdalom általában nem a probléma elsődleges forrása. A terapeuta az érintett ízület körüli összes izom teljes hosszában kezeli az összes izmot trigger pontok után kutatva. A terapeuta és a kliens közötti kommunikáció kulcsfontosságú a kliens fájdalmához hozzájáruló specifikus trigger pontok megtalálásához és felszabadításához. Bár ez a technika intenzív lehet, az 1-10-es fájdalomskála alapján a terapeuta mindig a kliens fájdalomküszöbe alatt dolgozik, és statikus nyomást alkalmaz a trigger pontok felszabadítására. Hónapok, esetleg évek óta fennálló krónikus fájdalom esetén, több, hetente ismétlődő kezelésre is szükség lehet.

 

Az alábbi link nagyon érdekes weboldalhoz vezet ahol bővebben lehet olvasni a trigger pontok mibenlétéről és hollétükről.

 

http://www.triggerpoints.net/

A Sternocleidomastoidus izomban (SCM)-ben lévő trigger pontok a következő tüneteket  okozhatják: fülcsengés (tinnitusz), fejfájás, migrén, szédülés és állkapocsfájdalom.

A trapézizomban lévő trigger pontok fejfájást, erős nyakfájást, „merev nyakat” okozhatnak.

A piriformis izomban lévő trigger pontok isiászhoz hasonló fájdalmat okozhatnak szinte az egész lab hosszában.

A terápiás masszázs kezelés során használt akupresszúrás pontok

A megfelelő akupresszúrás pontok használata nagymértékben javíthatja a kezelés eredményeit. A hagyományos kínai orvoslás szerint a meridiánok a test energia útjai, és az akupresszúrás pontok azok, ahol ez az energia elérhető és befolyásolható. A kínai orvoslásban a kiváltó pontokat a helyi energia stagnáló területeinek tekintik.

 

A terápiás masszázsban használt akupresszúrás pontok:

derékfájás: Hólyag 31-34, Hólyag 36, Hólyag 60.

csípő- és medencetáji fájdalom: Epehólyag 29, Epehólyag 30.

nyak- és vállfájdalom: Epehólyag 20, epehólyag 21, vékonybél 11, vastagbél 16

alkar-, csukló- és kézfájdalom: Tüdő 5, Vastagbél 4, Vastagbél 11

láb-, térd- és lábfej fájás: Vese 1, Vese 3, Lép 6,

SPORT NYÚJTÁS

A nyújtás növeli a rugalmasságot, megelőzi a sport sérüléseket és enyhíti az izomfájdalmat. A nyújtás mindenki rendszeres önállóan végzendő feladata lehetne. A korábban kezelt izmok mozgástartományának, mobilitásának és rugalmasságának javítása és fenntartása érdekében szükséges ezen izmok nyújtása. A különböző módszerek különböző céloknak, állapotoknak és páciensnek felelnek meg.

STATIKUS VAGY PASSZÍV NYÚJTÁS

Statikus nyújtásnál a terapeuta az adott izmot addig a pontig nyújtja, ahol a páciens enyhe feszülést érez, és legalább 20-30 másodpercig tartja a nyújtást. 

A páciens nem járul hozzá vagy nem végez aktív izomösszehúzódást. A terapeuta az izmot a legteljesebb mozgástartományba segíti, és ezt a nyújtást legalább 20-30 másodpercig fenntartja.

PROPRIOSZEPTÍV NEUROMUSZKULÁRIS FACILITÁCIÓ (PNF)

 A PNF nyújtás első szakasza megegyezik a fent leírt passzív nyújtással. Ettől a ponttól kezdve a kliensnek a terapeuta ellenállásával szemben kb. 5 másodpercig kell a nyújtandó izmot dolgoztatnia. Ezután hagyjuk, hogy az izom ellazuljon majd passzívan tovább nyújtjuk. Ebből az új pozícióból a kliens és a terapeuta legfeljebb öt alkalommal ismétli a PNF nyújtást.

AKTÍV IZOLÁLT NYÚJTÁS (AIS)

Ez a nyújtás ötvözi az antagonista izom erősítését, a célizom nyújtását és a szívizom edzését. A páciens aktívan megnyújtja a célizmot. Ezután a terapeuta asszisztál, hogy a nyújtást kissé tovább vigye egy rövid nyújtásba 1-2 másodpercig. A páciens ezután visszatér a kiindulási helyzetbe, és a sorozatot 8-10 alkalommal megismétli.

ÖNÁLLÓAN VÉGZENDŐ FELADATOK

 

 • A páciens elsajátítja saját, könnyen elérhető trigger pontjainak kezelését. Önállóan végrehajtható nyújtó gyakorlatok megtanítása. Egyszerű légzéstechnikák (pranayama), relaxációs gyakorlatok, meditációs technikák tanítása, amelyek segítenek az pácinsnek a stressz oldásában.

Foglalj időpontot!

Örömmel segítek

 

Kezelések: Budapest, Széher út 76. 1021

 

Foglalás most